top of page

ISVAG nieuwe hervergunningsaanvraag Openbaar onderzoek 13 juli t.e.m. 11 augustus 2024

Foto van schrijver: Team DPU 2.0Team DPU 2.0

Voor de zoveelste maal, en spijts alle andere geluiden in de media rond een bijzonder positief verlopend bemiddelingsproces om een aanvaardbaar compromis te bereiken rond de eventuele verhuis van de vermaledijde ISVAG-oven (op een zucht van een akkoord…), is de ware agenda van ISVAG erg duidelijk geworden. De ISVAG-oven moet om puur politiek-financiële redenen koste wat kost op de huidige locatie en met de huidige oventechnieken blijven draaien. Niets anders dus dan de voortzetting van de nu bijna een halve eeuw aanslepende, onverkwikkelijke ISVAG-historiek. Een constante miskenning ook van de terechte bezorgdheden van de omwonenden over hun gezondheid!


Niet alleen werd enkele weken geleden door ISVAG bij de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) een informatienota ingediend, waarin ISVAG betoogt aan alle bijzondere voorwaarden te hebben voldaan die door Minister Demir op 4/11/2022 in de proefvergunning werden opgelegd. Theoretisch kan de minister nu eind augustus op basis van een gunstig advies van de GOVC de proefvergunning, waarvan de termijn op 4/11/2024 verstrijkt, omzetten naar een definitieve vergunning, en dit voor veel langere termijn.


Tegelijk werd door ISVAG, anticiperend op het definitieve besluit rond de proefvergunning, een nieuwe vergunning aangevraagd voor een termijn van 20 jaar, om de bestaande oven niet alleen verder te exploiteren, maar tegelijk ook uit te breiden met faciliteiten voor het shredderen van grofvuil, door het bijkomend verbranden van bedrijfsafval en door de bouw en aanleg van de nodige infrastructuren (w.o. gasgestookte back-up-stookketels…) voor het opvoeren van de warmteproductie van 3MW naar 20MW.


Hiermee valt ISVAGs masker helemaal af: ISVAG wenst de facto een “lock-in” te creëren, in de zin dat alle huidige en toekomstige afnemers van zowel het huidige warmtenet als van de eventuele bijkomende warmtenetten absoluut afhankelijk worden van de (rest)warmte van deze vermaledijde afvaloven, bij gebrek aan gelijkwaardige warmtebronnen in de omgeving.


Laat ons daarbij echter niet vergeten dat de verwerkingskost van ons afval (en onze jaarlijkse factuur van IGEAN) volgens een door OVAM in 2023 uitbestede studie reeds vanaf 2027 significant zal stijgen omdat ISVAG vanaf dan aanzienlijke Europa vervuilingsrechten moet betalen omdat op de huidige locatie het blijkbaar onmogelijk is om het klimaatgas CO2 te capteren.


Dit zullen de politici-bestuurders van ISVAG en IGEAN u natuurlijk niet op voorhand komen vertellen. En dat bovendien hiermee ook de Vlaamse klimaatdoelstellingen danig worden gehypothekeerd, is diezelfde politici blijkbaar evenzeer worst.


Intussen blijft het tot nader order ook vruchteloos wachten op de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) over de annulatieberoepen die tegen de ISVAG-proefvergunning werden ingediend door de gemeente Aartselaar enerzijds en een coalitie van BBL/Natuurpunt/omwonenden anderzijds. Volgens ingewijden is het zelfs hoogst ongebruikelijk dat de Raad er zo lang over doet om te datgene te doen waarvoor de Raad werd opgericht, namelijk binnen redelijke termijn een objectief antwoord bieden op de beroepsargumenten van de rechtzoekenden! Of is het de Raad er soms om te doen te wachten op de omzetting van de proefvergunning naar een definitieve vergunning, waardoor omtrent de beroepen helemaal geen beslissing meer hoeft te worden genomen?



 
 
bottom of page