Vlaamse regering weigert andermaal projectsubsidie van ruim 8 miljoen euro voor uitbreiding warmtenetten in de regio Antwerpen zuid
- Bestuur DPU2.0
- 12 mei
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 mei
Nieuw hoofdstuk in de onverkwikkelijke ISVAG-saga: ISVAGs natte droom, om zich voor eeuwig in Wilrijk te verankeren, aan diggelen…
De Vlaamse regering heeft met zijn besluit van 25 april 2025 aan Warmtenet Antwerpen Zuid b.v. andermaal de projectsubsidie van ruim 8 miljoen euro geweigerd om met de ISVAG-oven als leverancier bijkomende warmtenetten uit te rollen richting het noorden (Coca Cola Belgium Wilrijk) en het oosten (gebouwen Universiteit Antwerpen). De weigering gebeurt om bijzonder grondig gemotiveerde redenen. Niet min noch meer wordt hiermee de toekomst van de ISVAG-oven in Wilrijk getorpedeerd.
Lees hier het besluit, waarbij vooral de opeenvolgende argumenten op de pagina‘s 3, 4 en 5 van het besluit boekdelen spreken:
gegronde twijfels over een duurzame businesscase
groot risico dat de CO²-winst al te klein zal blijken omwille van de beperkte vergunningstermijn van de ISVAG-oven (10 jaar)
reëel gevaar dat de projectsubsidie de doelstellingen van het zogenaamde ISVAG-convenant zal beïnvloeden
het Vlaams regeerakkoord voorziet in een concreet engagement om tegen 2030 een reductie van 30% van de afvalverbrandingscapaciteit te bewerkstelligen; hiermee conflicteert deze subsidieaanvraag duidelijk
het subsidiëren van stoomrevalorisatie uit afval dat voor de helft van fossiele oorsprong is, druist tot slot ook in tegen het voornemen van de Vlaamse regering om fossiele subsidies uit te faseren.
Wij vernamen dat de ISVAG-bonzen in alle staten waren na kennisname van dit weigeringsbesluit, en dan weerom om de verkeerde reden. Namelijk omwille van de vrees dat deze weigering zal gaan wegen op de lopende beroepsprocedures bij de Raad van State enerzijds, de Raad voor Vergunningsbetwistingen anderzijds.
Als DPU2.0 evenwel juichen wij deze beslissing natuurlijk toe. Hiermee wordt door de Vlaamse regering niet alleen bevestigd dat de subsidieaanvraag om de verkeerde redenen werd ingediend. Bovendien bevestigt de uitgebreide motivering van dit besluit de argumenten die onze raadslieden in onze beroepen hebben aangevoerd.
Tot slot moet toch voor ISVAG, maar vooral voor de andere ondertekenaars van het ISVAG-convenant (w.o. de gemeente Aartselaar en BBL), bijzonder pijnlijk zijn dat ondanks de in het convenant aangegane, vrome engagementen, in de praktijk ISVAG blijft doen waarvoor wij ten overvloede hebben gewaarschuwd. Namelijk zich van alle mogelijke trucs bedienen om zich blijvend in Wilrijk te verankeren. Zou het kunnen dat de ogen van de verzamelde stakeholders nu eens wel opengaan?
